Dybbøl Mølle - Tvende gang skudt i grus, atter rejst som møllehus - Starten på et digt om Dybbøl Mølle, skrevet af den islandske præst Thordur Thomasson. Digten blev i 1914, i anledningen af 50 års jubilæum for slaget på Dybbøl, opsat på en mindeplade på Dybbøl Mølle. De preussiske myndigheder fjernede og knuste pladen, men en ny blev opsat i 1919.   Holger Drachmann, der skrev det kendte digt om Bøffelkobbelhuset (De vog dem, vi grov dem en grav i mor have), har ligeledes skrevet et digt om Dybbøl. 

Dybbøl Mølle - Tvende gang skudt i grus, atter rejst som møllehus - Starten på et digt om Dybbøl Mølle, skrevet af den islandske præst Thordur Thomasson. Digten blev i 1914, i anledningen af 50 års jubilæum for slaget på Dybbøl, opsat på en mindeplade på Dybbøl Mølle. De preussiske myndigheder fjernede og knuste pladen, men en ny blev opsat i 1919. 

Holger Drachmann, der skrev det kendte digt om Bøffelkobbelhuset (De vog dem, vi grov dem en grav i mor have), har ligeledes skrevet et digt om Dybbøl. 

Dybbøl og Dannevirke

Vi rejser først tilbage til det dramatiske år 1864, da Danmark var i krig med to af Europas stor­magter – Preussen og Østrig. Vi besøger selve stedet, hvor krigen blev afgjort med angrebet på Dybbølstillingen.

Historiecenter Dybbøl Banke ligger i et af Dan­marks smukkeste istidslandskaber (i udkanten af Sønderborg) med en imponerende udsigt over Vemmingbund samt Flensborg Fjord.

På en klar dag kan man se Tyskland i horisonten.

Historiecenteret består af lige dele levende for­tælling, ting og steder, som man kan røre ved samt rekonstruktioner, som man kan bevæge sig rundt i. Dette er kombineret med et levende medieshow, hvor man befinder sig midt i begiven­hederne, som de udspiller sig i dagene op til og under det endelige angreb på Dybbølstillingen. Der er flere muligheder mht. rundvisninger og aktiviteter i Historiecenteret og Skansegården Efter ca. 2 timers besøg i Historiecenteret, Dybbøl Banke og evt. Dybbøl Mølle, fortsættes turen mod grænsen til Tyskland. Langs Flensborg Fjord findes gendarmstien, hvor grænsegendar­mer patruljerede efter genforeningen i 1920. Der er mulighed for at gå over grænsen ved “Skomagerhuset”.

Turen fortsættes til voldene ved Dannevirke, hvor de første kampe brød ud i februar 1864. Vi ser resterne af forsvarsvoldene, og besøger Dannevirkegården, som er museet ved og om Dannevirke. Inden vi kører retur mod Danmark er der mulighed for at besøge en grænsekiosk.

Turens varighed er på ca. 7 timer